Blog
heinä 08

Nuoren ajatuksia korona-ajasta

Koronavirus on ravistellut koko maailmaa rankalla kädellä, kuluvan vuoden aikana. Koronaviruspandemia on vakavin kriisi sitten toisen maailmansodan. Kaikissa maissa on voimassa poikkeustila.

 

Koronavirus on kohdellut raskaasti erityisesti lääkäreitä ja sairaanhoitajia jotka joutuvat käytännössä sotimaan eturintamassa näkymätöntä pirulaista vastaan, tuntuisi siltä että pelkkä kiitos ei riittäisi, kuinka pyyteetöntä työtä he joutuvat tekemään raskaina ja tartuntapelon aikoina. Pandemian takia useita yleisötapahtumia on jouduttu perumaan tai siirtämään koronan leviämisen estämiseksi, erityisesti minua kouraisee jalkapallon em-kisojen siirtyminen ensi vuodelle. Suomen hallitus linjasi 16.3 kovat koronalinjaukset, jotka vaikuttavat joka ikisen suomalaisen elämään. Se tarkoittaisi sitä, että meidän pajalaisten oli oltava poissa pajalta, ja kuntosaliin ei ollut mitään asiaa, jossa kävin aktiivisesti ennen taukoa.

 

Koronatauon aikana jouduin sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Kotona oli pysyttävä ja julkisia paikkoja oli vältettävä. Hygieniasta oli välitettävä erityisen hyvin. Aikani sain kulutettua kotitöillä, liikunnalla, leffojen ja sarjojen katselulla ja pelaamisella.

 

Koronatauon aikana mieltä painasi epävarmuus, että kuinka kauan tämä pandemia oikein kestää ja mikä tulee olemaan viruksen todellinen hinta, kun tästä aikana selvitään. Uutisista sai lukea naama punaisena kiukusta kauppakeskuksen avaamisesta johtuvasta väkimäärästä ja Levin hiihtokeskuksen humalaisista juhlijoista, samaan aikaan kun elätin toiveitani normaalista kesästä.

 

Pajalta on soitettu kerran viikossa kuulumisia, joka on hyvä tapa pitää yhteyttä porukoihin. Kesä tulee olemaan erilainen, kun ei ole tapahtumia mennä, mm. Provinssin ja Karvia-päivien peruuntumiset harmittaa minua. Olen miettinyt, että voisin telttailla tulevalla kesälomalla runsaasti, käydä vaikka kiertämässä Satakuntaa tai muita maakuntia. Onneksi Formulafanina saan täytettä viikonloppuihin heinäkuuhun, kun Formula 1-kausi pääsee vihdoinkin starttaamaan pitkän odotuksen jälkeen.

 

Ensimmäinen kesäkuuta alkoi rajoituksien purkaminen ja sai palata pajalle kahden kuukauden tauon jälkeen. Oli hienoa nähdä taas väki kohtalaisen pitkästä aikaa. Vielä ei ihan pääse kokkailemaan ruokaa, eikä porukkaa päästetä yhtä aikaa keittiöön. Kahtena päivänä viikossa järjestetään liikuntatapahtumia mikä on hyvä tähän aikaan, kun hellettä on viime aikoina ollut. Koronatilanne on parempaan suuntaain mennyt viime aikoina, eikä rajoituksien purkaminen ainakaan vielä näy tartuntaluvuissa. Eniten surettaa tämän päivän korontilanteessa on maamme länsinaapurin Ruotsin tilanne, siellä ollaan epäonnistuttu täysin koronapolitiikassa ja Ruotsi on koronatilastojen asukaslukuun suhteutettuna kärkisijoilla. Eräs Ruotsissa asuva sukulaiseni ei pääse Suomeen ensi kesänä, epäonnistuneen koronastrategian seurauksena.

 

Kaikesta huolimatta toivotan kaikille valttityöpajan porukoille oikein hyvää ja lämmintä kesää!

Jami Ylilammi